duminică, 7 iulie 2013

Cultura –Un proiect pentru toţi


















N.B. În atenţia botoşănenilor şi nu numai!

Conştient de sarcina pe care mi-o asum, în totalitate, la modul cel mai serios cu putinţă, dar, în urma a numeroase şi îndelungi deliberări (interior-exterioare!), cu demnitate, onoare, profesionalism, şi, de ce nu, un anumit curaj.., în aceste vremuri.., m-am hotărât.., de ceva timp.., susţinut(!)  de aproape Întreaga Obşte Culturală, să particip la concursul de proiecte pentru postul de manager la Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Botoşani, şi să fac publică atitudinea mea.

E o competiţie.., e un risc, despre care nu este cazul să discutăm.., e o luptă! 
Mi le-am asumat!..  Sunt pregătit să câştig(ĂM).., sunt pregătit să pierd(EM)! 

Ca cetăţean al agorei, fără a darâma scaune şi fotolii trecătoare, în măsura în care ele devin vacante, mă preocupă criteriile de performanţă, competenţă şi profesionalism, ca funcţii ale scaunului şi nu scaunul funcţiei!..

Dincolo de toate şi de tot..., sunt unul dintre  oamenii care ţin la principii şi onoare!
Ca prof. de istorie-filozofie, scriitor şi publicist, cum ar fi zis nenea Iancu.., de peste douăzeci şi ceva de ani locuiesc pe aceste meleaguri, binecuvântate de Dumnezeu, înzestrate cu har şi genialitate, cu oameni mândri, harnici şi talentaţi. 
Aici am familia, prieteni, cunoscuţi şi necunoscuţi respectabili. 
Cunosc, cum s-ar zice, realitatea!
M-am străduit, pe cât mi-a fost posibil, păstrându-mi echilibru şi demintatea, să mă integrez în societate, să iau atitudine, să fiu un soldat devotat dar, când a fost nevoie,  şi un bun caporal! 
Sunt cunoscut şi preţuit ca om, cetăţean, profesor şi Scriitor.. în Satul meu, în Oraşul meu, în Ţara mea... atât cât trebuie, merit şi nimic mai mult! 
În privinţa asta sunt mulţumit.., am fost, sunt şi voi rămâne, mereu, însă!..,  un om liber, conştient de vremuri, spaţii, timpuri şi realităţile lor! 
Despre mine, fără modestie şi falsă aroganţă speculativă, vorbească cei din jurul meu, cărţile şi faptele mele!..
De-a lungul şi de-a latul timpului migrator mi s-au propus diferite funcţii în cultură şi educaţie, pe care, după o analiză dreaptă, amănunţită, le-am refuzat, rând pe rând, politicos.
Iată, a venit vremea, ca, din postura în care mă găsesc,  întrunind sufragiul  colegilor de breaslă şi de suferinţă, a unora(!) dintre factorii de decizie şi de control.., din-peste dealuri şi văi, tabere şi convenţii nelămurite îndeajuns, încă,  dar mai bine situată ca niciodată, până astăzi, să intru în arenă şi, împreună, să încercăm, cu toţii, să lucrăm pentru binele cetăţii, să legăm acea punte de legătură, corectă, necesară demersului nostru – cultura pentru toţi, de la toţi, în folosul tuturor!
Aici şi acum nu este cazul să vorbim despre zestrea culturală a judeţului Botoşani: tradiţii, datini şi obiceiuri; scriitori, pictori, sculptori, actori, muzicieni, creatori ai artei populare şi culte…
La toate acestea…, dacă amintim cele patru puncte cardinale ale culturii româneşti: EMINESCU, IORGA, ENESCU, LUCHIAN şi, cred, că, dincolo şi înapoia noastră.., lucrurile şi fiinţele sunt lămurite pentru multe generaţii. Punct!
Vom încerca, pe cât ne va fi posibil, cu ajutorul şi sprijinul oficialităţilor locale şi centrale, personalităţilor, de orice orientare politică, religioasă intelectuală.., meşteşugarilor şi creatorilor artei populare etc., să ducem mai departe proiectele şi destinele acestei instituţii, să luăm ceea ce s-a făcut bine, s-a dovedit a fi sănătos, trainic, de perspectivă în planul culturii populare şi culte, să le întregim originalitatea, numărul  şi farmecul lor cu altele noi, capabile să dinamizeze potenţialul cultural-strategic al judeţului Botoşani, să-l facem mai bine cunoscut şi preţuit.
 
N.B. Ca noutate absolută, legată de viitorul proiect…, ne propunem, printre altele,  înfiinţarea unui Complex cultural-turistic botoşănean, un fel de Muzeu al satului, la Botoşani sau într-o altă locaţie notabilă, capabil să valorifice, cerceteze, conserve şi promoveze zestrea cultural-tradiţională a judeţului nostru. 
Cu riscul de a mă repeta, să încercăm, dragi prieteni, prin toate mijloacele, ca acest potenţial, de excepţie, să-l ocrotim, conservăm şi să-l promovăm superior, iar prin programe şi proiecte structurale, medii şi de perspectivă, să-l facem mai bine cunoscut şi apreciat, atât în judeţ, în ţară cât şi în străinătate!   
Să încercăm, aşadar, să strângem laolaltă toate valorile şi capacităţile creatoare ale acestui judeţ, mai mari sau mai mici, mai mult sau mai puţin cunoscute.., să le cultivăm, să le punem în evidenţă, bună orânduire şi înţelegere.., fără patimă... şi fără a renunţa la criteriile de valoare, originalitate şi calitate, cu respectul, modestia şi recunoştinţa necesară!

N.B. Preocupat de bunele intenţii, dincolo de ordinea de zi  şi prezentarea de idei, aştept, şi pe această cale, opiniile şi sugestiile dvs., pentru o mai bună şi dreaptă reflectare în viitorul proiect de management al realităţilor culturale ale judeţului nostru!

cu prietenie şi respect,
Petruţ Pârvescu

contact: direct pe blog,
pe emai: petrutparvescu@yahoo.com

N.B. Acest mesaj este valabil şi în alte locuri, părţi de lume românească, care, în aceste vremuri.., îşi asumă, cu demnitate, curaj şi realism, rolul de vectori de normalitate, modestie şi competenţă, sunt legaţi, într-un fel sau altul, de realităţile şi valorile botoşănene.  
Nu sunt, nici pe departe.., naiv sau visător pe de-a-ntregul, sunt un om ca şi voi, dar sunt conştient de sănătatea şi valoarea demersului nostru de aici şi de pretutindeni!


13 comentarii:

  1. Felicitări pentru iniţiativă, demers şi curaj ! Te asigur de tot sprijinul meu : după putere, talent şi, de asemenea, curaj .
    MAI, DEŞTEAPTĂ-TE, ROMÂNE !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. MARIN TOMA

    CU MARE BUCURIE AM CITIT ACEASTA DECIZIE A PROFESORULUI PETRUŢ PÂRVESCU.POATE CERUL DE DEASUPRA BOTOSANIULUI SE VA ÎNSENINA.SOARELE,PĂMÂNTUL ŞI LUNA VOR FI SPATII DESCHISE UNEI FRUMOASE COLABORĂRI ÎNTRE SCRIITORII ŞI OAMENIIDE CULTURĂ DIN FRUMOSUL ORAŞ MOLDAV.BOTOSANIUL POATE DEVENI CETATE A CULTURII ROMANESTI ,A CULTURII ADEVARATE SI NU A CELEI FABRICATE DE PESTE 23 DE ANI.
    17 IULIE,2013

    RăspundețiȘtergere
  3. Aveti un proiect de valoare,pe care il sustin si il apreciez. Noi succese in activitatea pe care o desfasurati zi de zi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragă Petruţ, îmi place cum gândeşti, ai fi omul potrivit la locul potrivit. În judeţul lui Eminescu, un scriitor trebuie să fie şef la cultură. Îţi doresc succes!

    RăspundețiȘtergere
  5. toma
    eu inteleg sa se faca ceva in acest sens.adica sa se faca de catre societatea civila,breasla scritoriceasca,toti oameni de cultura botosaneni,presiuni asupra factorilor de decizie locali si eventuali sa stim si noi unde si cand se va hotarâ soarta acestui proiect si de ce nu, a domnului profesor.

    RăspundețiȘtergere