duminică, 5 februarie 2017

Oamenii Mei, Oamenii Tăi, Oamenii Lor!




Liviu Antonesei, scriitor, prof. univ. dr., membru marcant al societății civile din România, a fost primul român care i-a răspuns lui Klaus Iohannis.

"Îmi sosește această declarație a Dumnevoastră care mă jignește nu doar pe mine, ci sute de mii de protestatari din aceste zile: „Avem sute de mii de români de-ai mei în stradă"! Nu, Domnule Iohannis, eu nu sînt un român de-al Dumneavoastră. Nu am ieșit în stradă ca să apăr fundul Doamnei Kovesi de atacurile lui Sebi și ale tonomatelor și de limbile fanilor Domniei Sale, nici ca să vă ridic Dumneavoastră popularitatea în cădere liberă pînă la tîmpenia lui Dragnea și a guvernului său, care poartă abuziv numele Grindeanu. Nu, Domnule Președinte, nu pentru asta am ieșit. Am ieșit pentru apărarea unei instituții, Justiția, de atacurile demente ale unor pîrnăiași și potențial pîrnăiași și a unei idei, a unei valori a societăților moderne, independența acesteia. Faceți un sondaj printre protestatari și constatați cîți sînt „ai dumneavoastră" și cîți sînt persoane autonome și responsabile, care au ieșit în stradă să apere același lucru. După sondare, veți constata că i-ați jignit pe cei mai mulți dintre.
Întîmplător, acum, pozițiile noastre coincid în chestiunea ordonanțelor, dar ele sînt divergente într-o mulțime de alte chestiuni privind Justiția. De pildă, sînt mai mult de doi ani de cînd exercitați funcția prezidențială, dar și pe cea de președinte al CSAȚ. În toată această perioadă nu ați găsit timp să aboliți decizia băsesciană care lega contra naturii DNA de SRI. Cum acum vreun an, ați încercat să strecurați, ca niște proiecte fără autor declarat!, legile Big Brother, am toate motivele să mă întreb dacă Dumneavoastră controlați SRI sau instituția vă controlează pe Dumneavoastră Nu mai reiau toată lista reproșurilor, am făcut asta acum un an și ceva cînd am refuzat amabila Dumneavoastră invitație la un ceai la Cotroceni.
Nu, Domnule Președinte, nu sînt „omul Dumneavoastră" și dacă mai folosiți vreodată formule din acestea, vă rog să adăugați, „cu excepția lui Liviu Antonesei", care vă salută cu respectul cuvenit înaltei demnități și cu destulă consternare!", a scris Liviu Antonesei pe blog.


Liviu Antonesei

A absolvit școala primară, gimnaziul și liceul în Iași. A optat pentru secția de psihologie-sociologie a Universității din Iași, pe care a absolvit-o în 1976.
În timpul studenției, a descoperit presa studențească, fiind titular al rubricii de sociologie a revistei Dialog și redactor șef-adjunct al surorii sale Opinia studențească.
A revenit la conducerea celei din urmă în 1980, iar în mai 1983, a fost eliberat din funcție în urma unei prime anchete a Securității, foarte decisă „să facă ordine” în rândurile tinerilor scriitori ieșeni. După anchetă, a fost urmărit continuu de Securitate: interceptarea corespondenței și a convorbirilor telefonice, avertismente etc. Dar și gesturile de nesupunere s-au intensificat, culminînd cu semnarea apelului inițiat de Dan Petrescu și semnat de Doina Cornea, Luca Pițu, Liviu Ioan Stoiciu, Alexandru Tacu, Mariana Marin și alți 15 scriitori și muncitori din întreaga țară împotriva realegerii lui Ceaușescu la Congresul al XIV-lea al PCR apărut la începutul lui octombrie 1989 în presa internațională. Nu se consideră disident, nu a fost nici măcar membru de partid, ci non-conformist uneori, alteori refuznik.

Cariera profesională și academică
Între 1976-1978 a fost psiholog-terapeut la Centrul logopedic interșcolar din Iași și profesor de logică și psihologie la Liceul pedagogic din același oraș. Între 1978-1989 a fost cercetător în Științele educației la Centrul de științe socioumane al Universității ieșene. Din 1990 este lector la catedra de Științele educației a aceleeași universități. Din 1996 este doctorand în științele educației cu o teză despre pedagogie ca știință a culturii". Din 1978, autorul a circa o sută de studii științifice din domeniile sociologiei educației, istoriei intelectuale, istoriei și filozofiei culturii, didacticii moderne, metodologiei cercetării educației și științelor politice. În septembrie 2001 și-a susținut doctoratul, iar din ianuarie 2002 a fost promovat conferențiar universitar. Din octombrie 2005 devine prin concurs profesor la aceeași catedră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu