sâmbătă, 11 mai 2024


 

Decalogul cetățeanului turmentat

I pak., ca să nu mi se ia în nume și prenume de rău, oftică la linguriță, demersul de mai jos este un relativ, promițător pamflet!

 

De ani buni de zile, din patru în patru, tovarășii și domnii amabili, în astfel de momente și situații frenetice, ne asaltează memoria regresivă cu tot felul de basne, promisiuni, așteptări care mai de care mai năstrușnice, capabile de urechi zbârlite!

Să ne trăiți cu toții, zic, și noi laolaltă cu voi, că ne trebuiți și sunteți la mare căutare și preț demo(k)rației noaste juvenile!

Cetatea, așa și pe dincolo, neicusorule, puicusorule, trebuie condusă,  înțepenită și îndreptată cu oiștea spre viitor cetire. Conduse, în aceste febrile vremuri de avânt și de înălțare, de către cine, oare!?,  dacă nu de ei, mai tineri, sau mai încărunțiți, mai curați, mai prespălați, mai schimbați, mai frumoși, chiar  mai zoon politikon și mirabile ființe.  Ne vom alătura și noi, cât de curând,  alaiului triumfător. Vom merge la urne și vom alege, cu inima, interesul de turmă, de gașcă, de mamă de tată, serviciu, amantă..,  și ținere de minte, a celor dinainte și a celor de pe urmă!.. 

Nu generalizăm.., înapoia lor și a noastră sunt și oameni de toată isprava! 

Atenție, Vine secerișul de vară, alegeți,  dară, cu osăbire și teamă, grâul de neghină..!

Să revenim,

Orășelul nostru scump și drag, regiunea noastră septentrională ia parte, cu vârf și îndesat, la toată comedia prezentă, viitoare și necesară.

Fără a mă erija în scribul de nevoie și serviciu, cu de la sine putere și nesilit de nimeni, adaug la extensia programului extins și restrâns al candidatului de partid și de stat, sugestia unui cetățean oarecum turmentat, un decalog ferice, care, nu deranjează pe nimeni, ci, mai degrabă încurcă sau alimentează  imaginația pragmatică a unui demers, care s-a dovedit, de prea multe ori, inutil, limitat, dar cu intenții notabile!

N.b! Potențialul acestei zone din nor-estul îndepărtat al țărișoarei noastre este enorm. El este dat de natura culturală de excepție a acestui neam, de natura lui agricolă și în ultimă instanță de natură industrial-manufacturieră și a serviciilor publice.

N.b. Zăcământul de bază este, înainte de toate, omul locului, la care se adaugă marile personalități cultural-științifice, instituțiile culturale: Direcția județeană de cultură, Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale, Premiul Mihai Eminescu și Fundația Hyperion, Memorialul Mihai Eminescu, Casa Enescu, Casa Iorga, Casa Luchian și Galeriile Luchian, biblioteca,  teatru, filarmonica, muzeul de istorie și etnografie. Școlile și liceele cu tot materialul lor genetic de excepție, zestrea etno-folclorică a zonei, centrul vechi al orașului, cernoziomul și bazinul luciului de ape, pentru irigații și pește, divertisment.., dealurile forestiere și fânețele, bazinul legumicol, atosul bisericilor și mânăstirilor din județ etc.

1. Orașul Botoșani are nevoie, cât mai urgent,  de o centură rutieră.

2. Cuplarea la autostrada București-Suceava.

3. Modernizarea rutelor feroviare, electrificarea și arondarea la nodurile principale de infrastructură.

4. Modernizare și un management de elită, profesionist la Centrul de promovare turistică a orașului și județului: site-uri operaționale, trasee, hărți, broșuri, publicitate stradală și electronică, acțiuni de cunoaștere și recunoaștere etc.

5. Un management profesionist, dincolo de lipitorii de afișe, agramați și semidocți etc, la toate compartimentele de conducere, îndrumare și control.

6. Redenumirea străzilor cu numele unor personalități locale, în locul unora (multe la număr) cu nume de plante, locuri, flori etc.,

7. O bancă românească de agricultură și dezvoltare cu dobânzi și norme acceptabile.

8. Un management aplicat, realist al Zonei metropolitane, al Camerei de comerț o politică flexibilă de dezvoltare și facilitare a mediului de afaceri, bazat, în primul rând, pe factorul autohton dar și prin atragerea de investiții străine, avantajoase, în speranța relocării forței de muncă românească din diaspora.

9. Calea Națională, Centrul vechi și Pietonalul Unirii să fie modernizat și remodelat prin amplasarea unor statui și busturi ale personalităților locale.

10. Orașul verde – pomi, flori etc., amenajarea parcurilor de relaxare și agrement, o mai bună vizualizare stradală, protecție electronică și fizică avizată.

10+Unu. Piste de bicicletă, bănci smart, o școală de profil academic și, dacă se poate, un mic aerodrom, că de tramvaiele cu cai, în sfârșit, ne-am eliberat!.

a. conștient, nevoie mare, că susnumitul demers nu va interesa prea mult și prea devreme, îl înaintez așa de alean și de ambâț, dacă între timp, nu va fi cumva deja arhivat; 

b. bune și Zilele orașului, chiar și locația mai inspirată. Centrul de agrement și relaxare Cornișa, prin poziție și dimensiune, pe lângă sport, agrement, promenadă, divertisment, muzică, mici și bere!... ar fi numai bun pentru amplasarea unui Muzeu în aer liber al Țăranului român de prin părțile noastre botoșănene, până nu se pierde în neant această zestre fantastică. Ce ziceți.., am mai propus noi odată și nu ne-a auzit nimeni. Poate ne aude acum cineva?! 

În atențiunea și neatentiunea urmașilor urmașilor noștri, în vecii vecilor, amin!

N.b.!, aștept comentarii, completări și, vorba moldoveanului – pi cai!!!

văleat, 7523, botoșanii de pre pământ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu